logo

  • cursisten
  • cursisten
  • cursisten

Over yoga

Yoga is een bewegingsleer uit India, die zijn wortels heeft in oude Hindoeïstische tradities. Yoga is geen religie, maar onderdeel van een levensfilosofie. Het woord Yoga (Sanskriet) heeft veel betekenissen. We kunnen het vertalen als ‘verbinding’, maar ook ‘aandacht’.
Yoga helpt je om je geest te verbinden met je lichaam, je aandacht naar binnen te richten. Met andere woorden, om je meer bewust te worden van jezelf.

In onze westerse wereld zijn we erg gericht op ons verstandelijk denken, op prestaties, op de buitenwereld. Het voelen en in contact zijn met ons lichaam - onze binnenwereld - komen vaak op de tweede plaats. Die eenzijdige gerichtheid kan ertoe leiden dat we uit balans raken. Dat we te kampen krijgen met klachten zoals stress, rusteloosheid of burn-out. Soms ook met fysieke symptomen zoals hyperventilatie, darmproblemen, hartklachten, nek-, rug- en schouderklachten etc.

NB. Heb je lichamelijke en/of psychische klachten? Neem dan vooraf contact met mij op. Overleg ook met je arts.

Balans herstellen

Yoga kan een middel zijn om de balans te helpen herstellen. Door middel van eenvoudige, niet belastende oefeningen maak je stap voor stap contact met je lichaam en verken je de grenzen tussen spanning en ontspanning. Je komt ook bij de wisselwerking tussen geest en lichaam, bij je beleving, je emoties. In het begin is dat nog niet zo gemakkelijk. Maar uiteindelijk voelen veel cursisten zich door yoga rustiger worden, meer in evenwicht. Ze kunnen weer putten uit hun eigen kracht.

Sommige mensen hebben last van oud verdriet, door gebeurtenissen in het verleden. Die pijn is vast gaan zitten, bijvoorbeeld in verkrampte spieren. Door het ontspannende effect van yoga kan zo’n oude pijn opnieuw gevoeld worden. Dat is op het moment zelf geen prettige gewaarwording. Het kan confronterend zijn. Maar diezelfde ontspanning kan ook nieuwe ruimte maken en je kracht en steun geven om nieuwe stappen te zetten in je leven.

.......................................................

 

 

Tel. 050 - 527 64 82

E-mail: info@yogalesgroningen.nl

 

AGENDA & NIEUWS

  • In de zomerperiode worden er geen lessen aangeboden.
  • Eerstvolgende Proeflessen zijn op maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 september van 19.00-20.00 uur. Graag van tevoren aanmelden via mail of telefoon.
  • Cursussen September-December 2019 starten in de week van 16 september.
  • Workshop Yoga Nidra door Hanneke Kelder, zondag 29 september van 10.30 tot 12.00
  • De lessen op vrijdag worden gegeven door Hanneke Kelder. Instromen is mogelijk. Meer informatie en tarieven: Tel. 06-54781690 en www.inyogagroningen.nl.
  • De vrijdagochtend les is een Yoga Nidra les, van 9.30-10.30 uur. Meer informatie: Tel. 06-54781690 en www.inyogagroningen.nl.