logo

Maria Hartog

Over Maria Hartog

Als leerkracht was ik lange tijd werkzaam in het onderwijs. Eerst op een basisschool, later op een ziekenhuisschool - in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Na een burn-out periode kwam ik in aanraking met meditatie en yoga. Een kennismaking die diepe indruk op mij maakte. Door yoga kreeg ik meer contact met mijn binnenwereld, mijn gevoel en vooral met mijn eigen kracht.

Vele jaren volgde ik – via cursussen en andere activiteiten – mijn vroegere yogaleraar Cor Thelen (later Anandajay), ook nadat hij uit Groningen was vertrokken. Anandajay ontwikkelde in de jaren ’90 zijn eigen vorm, die hij Universele Yoga noemde. Universeel in de betekenis dat “wezenlijkheid voor iedereen, altijd en overal onvoorwaardelijk toegankelijk is“.

De weg van yoga heeft mijn leven wezenlijk veranderd. Dat inzicht wilde ik graag doorgeven aan anderen. In 1997 begon ik – ook bij Anandajay – aan een opleiding tot yogadocent. En in 1997 kon ik mijn droom realiseren: lesgeven in mijn eigen YogaCentrum. Daar heb ik nu bijna twintig jaar praktijkervaring opgedaan.

De laatste jaren ben ik steeds meer geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse yogadocent Anodea Judith, Ph. D. Anodea Judith is klinisch psycholoog en therapeut. Zij specialiseerde zich in zgn. mind-body health en de therapeutische toepassing van yoga en het chakrasysteem. Judith schreef daarover verschillende boeken, waarin zij een brug slaat tussen Oosterse en Westerse disciplines. Hier een citaat dat mij erg aanspreekt:

"To heal our relationship to our bodies is to heal our relationship with the earth. To regain our ground is to regain our aliveness, and the foundation of all that follows." (uit: Eastern body, Western mind, 1996, 2004)

Opleiding

Cursussen bij (voormalig) YogaCentrum Thelen, Groningen, 1988-1997
Opleiding tot docent Universele Yoga, bij YogaCentrum Thelen, 1997-2001
Training Chakra Yoga Teacher, door Anodea Judith, Sacred Centers/Lichtfontein 2011
Training Mind-Body Integration, door Anodea Judith, Sacred Centers/Lichtfontein 2012
Training Mind Body Chakratherapy, door Anodea Judith, Sacred Centers/Lichtfontein 2013

Groet aan de zon

Elke dag begin ik met een zonnegroet. De Groet aan de Zon, het het Sanskriet: Surya Namaskar is eigenlijk een ode aan je innerlijke "Zon". Hij omvat twaalf houdingen. Bij iedere houding hoort een mantra. In de uitvoering op deze video reciteer ik de mantra's eerst in het Sanskriet, daarna in een Nederlandse vertaling, en tenslotte nogmaals in het Sanskriet. (De video is gemaakt door Anja Swint, © 2012).

Problemen met afspelen? Hier een alternatieve link naar Youtube)

Voorafgaand: de mantra's "Om"(3x) en "Om shanti om"(3x)
-Om mitraya namaha
-Om ravaye namaha
-Om suryaya namaha
-Om bhanave namaha
-Om khagaya namaha
-Om pushne namaha
-Om hiranya garbhaya namaha
-Om marichaye namaha
-Om adityaya namaha
-Om savitre namaha
-Om arkaya namaha
-Om bhaskaraya namaha
Afsluitend: de mantra "Om shanti om"(3x)

Ben je geïnteresseerd in de Nederlandse vertaling? Laat het mij weten (email of telefoon) dan stuur ik je de tekst toe.

Uitzending Oog TV

In het OOGTV programma Aan tafel met Maarten, zaterdag 27 februari 2010, was ik te gast bij presentator Maarten Smit. Het gesprek was al eerder, op 24 mei 2009, opgenomen, op een fraaie locatie langs het Eemskanaal.

Beroepsvereniging

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland

logo VYN

.......................................................

 

 

Tel. 050 - 527 64 82

E-mail: info@yogalesgroningen.nl

 

AGENDA & NIEUWS

  • Het is nog volop zomer, maar tijd om het nieuwe seizoen te plannen! Welkom terug!
  • Proeflessen: op maandag 12 en dinsdag 13 september zijn er weer proeflessen, van 19.00-20.00 uur.
  • Cursussen: 12 lessen, starten vanaf maandag 19 september.
  • Zowel voor de proeflessen als voor de cursussen graag vooraf aanmelden, telefonisch of via e-mail!
  • Corona lijkt op dit moment ver weg. Maar blijf je eigen verantwoordelijkheid nemen : doe een zelftest als je klachten hebt!