logo

yoga

Veel gestelde vragen

Waarom nemen mensen yogales? 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor yoga kiezen. Ze kunnen last hebben van stress, rusteloosheid of overspanning. Of van fysieke klachten zoals hyperventilatie, darmproblemen, nek-, rug- en schouderklachten etc. Soms raadt de huisarts bij zulke klachten yoga aan. De vorm van yoga waarin ik lesgeef is niet of nauwelijks belastend voor het lichaam. 

Is yoga vooral voor introverte mensen? 

Nee. Dat zou je misschien denken omdat yoga je aandacht naar binnen richt. Maar in mijn lessen zijn er ook veel uitbundige, extraverte mensen. Zij gebruiken yoga om wat meer stil te staan bij zichzelf en zich rustiger te kunnen voelen. 

Is yoga hetzelfde als mediteren? 

De vorm van yoga die ik geef heeft wel een meditatieve inslag. Het verschil is dat bij meditatie het bewustzijn-op-zich en bij yoga de lichamelijke beleving de hoofdrol speelt. 

Doet dat geen pijn, een uur stilzitten? 

Misschien is het zitten in het begin even wennen. Maar je zit gedurende de les nooit langer stil dan enkele minuten in één en dezelfde houding. Er is steeds afwisseling. De oefeningen gebeuren bijvoorbeeld ook liggend of in andere houdingen. 

Krijg je het niet koud van een uur stilzitten? 

Je zit nooit een uur stil, er is afwisseling genoeg. Maar als je het snel koud krijgt, mag je best een trui of vest meenemen. De yogazaal heeft vloerverwarming en er heerst een behaaglijke temperatuur van 22 graden. 

Moet je lenig zijn? 

Dat is niet nodig. Ook mensen die niet atletisch zijn of die niet goed zijn in sport of gymnastiek blijken enthousiast aan yoga te kunnen doen. 

Moet je een oosterse religie aanhangen? 

Nee. Yoga is afkomstig uit India en heeft zijn oorsprong in oude Hindoeïstische tradities. Maar yoga is op zichzelf geen religie, is ook niet aan een bepaalde religie verbonden. Mensen die yoga beoefenen kunnen van elk geloof zijn. Of helemaal niet gelovig. 

Moet ik thuis oefenen? 

Als je dat fijn vindt, kan ik dat alleen maar aanraden. Maar het is geen voorwaarde om de yogalessen te kunnen volgen. Er is dus geen 'huiswerk'. 

Heb ik speciale kleding of attributen nodig?

Nee, je hoeft geen speciale 'yogakleding' te kopen. Iedere gemakkelijk zittende kleding die niet knelt is goed. In de kleedkamer kun je je voor en na de les omkleden. In het centrum zijn yogamatjes aanwezig. Neem wel zelf een badlaken of grote handdoek mee voor over jouw matje. En een paar schone, lichtgekleurde sokken. (Dit i.v.m. de witte vloerbedekking; donkere sokken kunnen daarop afgeven).

Hoe groot is zo'n yogagroep? 

De groepen in mijn lessen hebben gemiddeld zo'n 10 tot 14 cursisten. 

Praat je ook na met de groepsleden? 

Tijdens de les is ieder zelf in stilte bezig. Daar wordt niet bij gesproken. Na afloop is er wel een korte nabespreking. Alle deelnemers kunnen dan kort iets vertellen over hoe zij de les beleefd hebben. Maar het hoeft niet, als je niets wilt zeggen is dat ook goed. 

Is er in de les een pauze? 

Nee, de lessen hebben geen pauze. 

Waar kan ik me omkleden? 

In het centrum is een kleedkamer waar je je kunt omkleden, voor en na de les. 

Kan ik ook individueel les krijgen? 

Ja, het is ook mogelijk om bij mij individuele yogalessen te volgen. Soms vragen cursisten uit mijn yogagroepen om enkele individuele lessen naast hun groepslessen. In de individuele lessen is er meer ruimte om dieper in te gaan op wat je ervaart tijdens de oefeningen, op de emoties die ze bij je oproepen. Je kunt het zien als yogatherapie waarin je in korte tijd een aantal grotere stappen kunt zetten. 

Zijn het altijd gemengde groepen? 

Ja, alle groepen staan open voor mannen en vrouwen. Het is wel zo dat in veel groepen het aantal vrouwelijke cursisten groter is. 

Is er verschil tussen de groepen? 

Ja, daarover lees je meer op de pagina Groepen

Wat kost het? 

De beginnerscursussen (Basisgroepen 1, NSR en 2) van 12 keer een uur kosten € 115,- (met Stadjerspas € 95,-). De Rajayoga- en Verdiepingsgroepen van 12 keer anderhalf uur kosten € 180,- (met Stadjerspas € 160,-). 

Ik heb lichamelijke klachten / beperkingen, kan ik dan wel yoga doen? 

Ja, yoga is goed mogelijk als je met lichamelijke beperkingen hebt. Er is een groep speciaal voor mensen met nek-, rug- en schouderklachten (Basisgroep 1 NSR). Neem vooraf contact met mij op. Overleg ook met je arts. 

Kan ik een keer op proef kijken of het me bevalt? 

Ja zeker. Er zijn jaarlijks drie cursusblokken die beginnen in januari, mei en september. In die maanden is er altijd een week met proeflessen. In zo’n – gratis - proefles kun je zelf ervaren hoe yoga en mijn manier van lesgeven jou bevallen. Daarnaast organiseer ik info-ochtenden of andere momenten waarop je kunt kennismaken met yoga en met mij als docent. 

Kan ik ook halverwege een cursusblok beginnen met de lessen? 

Nee, dat kan niet. Er is een duidelijke opbouw in de lessen. En ook in de groepen vindt er een ontwikkeling plaats. Er beginnen jaarlijks drie nieuwe cursusblokken: in januari, mei en september. In die maanden is er altijd een week met proeflessen. Daarnaast organiseer ik info-ochtenden en andere momenten waarop je kunt kennismaken met yoga en met mij als docent.

.......................................................

 

 

Tel. 050 - 527 64 82

E-mail: info@yogalesgroningen.nl

 

AGENDA & NIEUWS

  • Het is nog volop zomer, maar tijd om het nieuwe seizoen te plannen! Welkom terug!
  • Proeflessen: op maandag 12 en dinsdag 13 september zijn er weer proeflessen, van 19.00-20.00 uur.
  • Cursussen: 12 lessen, starten vanaf maandag 19 september.
  • Zowel voor de proeflessen als voor de cursussen graag vooraf aanmelden, telefonisch of via e-mail!
  • Corona lijkt op dit moment ver weg. Maar blijf je eigen verantwoordelijkheid nemen : doe een zelftest als je klachten hebt!